
Pikantny sos pomidorowy
89 kcal /
375 kJKalorie
375 kJKalorie
1.5 gBiałko
10 gWęglowodany
4.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 500 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 20 g miodu
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 – 2 szczypty suszonych płatków chili
- 2 szczypty tymianku, suszonego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebule szalotki i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, miód, imbir, płatki chili, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić10 min/120°C/obr. .
- Za pomocą kopystki ostrożnie usunąć liść laurowy, następnie zmiksować1 min/obr. 7-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Sos pomidorowy podawać na ciepło jako dodatek do wybranych potraw.