Pikle z krojonej cukinii (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
257.2 kcal /
1076 kJ
Kalorie
5.6 gBiałko
55 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
  • 700 g wody
  • 150 – 180 g octu 10%
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 2 łyżeczki białejgorczycy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Przełożyć zawartość pojemnika do 2 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (patrz wskazówka). Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać cukier, sól, kurkumę i gorczycę, gotować10 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do słoików tak, aby całkowicie zakryła cukinie (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki natychmiast zakręcić, odstawić na 1-2 dni do zamarynowania. Pikle z krojonej cukinii podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry