Pikle z krojonych ogórków (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
124.8 kcal /
521.9 kJ
Kalorie
5.3 gBiałko
23.5 gWęglowodany
2.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 2 gałązki mieszanych ziół, świeżych np. koperku, tymianku, rozmarynu
  • (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczkigorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • ½ – 1
  • łyżeczka suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • 3 – 4 ogórkigruntowe nieobrane, z odciętymi końcówkami
  • 130 g wody
  • 130 g octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. W wyparzonych słoikach z pokrywką typu twist-off umieścić po 1 ząbku czosnku, 1 gałązce ziół, 2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczce ziaren pieprzu i ¼-½ łyżeczki płatków chili, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ogórki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać sól i cukier, gotować5 min/100°C/obr. 3. W tym czasie pokrojone ogórki rozdzielić między słoiki, zostawiając ok. 1,5 cm miejsca do górnej krawędzi. Zalewę przelać do słoików tak, aby całkowicie zakryła ogórki (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Zamknąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia, następnie odstawić do lodówki na 48 godz. Pikle z krojonych ogórków przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.
Przewijanie do góry