Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki
203 kcal /
849.1 kJKalorie
849.1 kJKalorie
6.7 gBiałko
31.1 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Faszerowane papryki: 120
- g kaszy kuskus (patrz wariant)
- 240 g wrzącej wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 150 g pieczarek pokrojonych w 2 cm półplastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
- 200 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
- 3 papryki, różnokolorowe przekrojone wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- Zupa krem pomidorowo-cukiniowa: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 400 g pomidorów przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
- 300 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 800 g wody
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 szczypty tymianku, suszonego
- ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 2 szczypty kurkumy, suszonej, mielonej
- ¾
- łyżeczki cukru
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- pestki dyni prażone, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus i gorącą wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, dokładnie wymieszać kopystką. Miskę przykryć, odstawić do napęcznienia na ok. 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pieczarki i oliwę, dusić bez założonej miarki7 min/120°C//obr. .
- Dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, paprykę, sól i pieprz, dusić2 min/120°C//obr. .
- Dodać napęczniały kuskus i fasolę, wymieszać kopystką. Farszem wypełnić połówki papryk. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 4 połówki faszerowanych papryk. Włożyć wkład Varomy, na środku ułożyć 2 połówki faszerowanych papryk, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory i cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu wegańskiego, tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę, cukier, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z paprykami, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę, zawartość naczynia miksującego zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem pomidorowo-cukiniową podawać jako pierwsze danie udekorowaną prażonymi pestkami dyni. Faszerowane papryki podawać jako drugie danie udekorowane natką pietruszki.