Pilaw z bakaliami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
479 kcal /
2009 kJ
Kalorie
12.1 gBiałko
61.5 gWęglowodany
23.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g ryżu basmati
  • 500 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • sok z cytryny świeżo wyciśnięty, ilość do skropienia ryżu
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 – 3 ząbki ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 60 g migdałów, w płatkach
  • 40 g orzechów pistacjowych, solonych łuskanych
  • 40 g rodzynek koryntek
  • ½
  • łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 30 g pestek dyni
  • 10 g maku
  • 50 g żurawiny, suszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować6 min/100°C/obr. .
  3. Do naczynia miksującego dodać wcześniej opłukany ryż, gotować14 min/100°C//obr. 1. Ryż pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 4 min od momentu zakończenia gotowania. Następnie ryż przecedzić przez koszyczek, przełożyć do innego naczynia, skropić sokiem z cytryny, przemieszać kopystką, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać płatki migdałów, pistacje, rodzynki, kmin rzymski, orzeszki piniowe, pestki dyni, mak i żurawinę, gotować5 min/100°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia, w którym znajduje się ryż, dokładnie wymieszać. Pilaw z bakaliami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry