
Pilaw z bakaliami
479 kcal /
2009 kJKalorie
2009 kJKalorie
12.1 gBiałko
61.5 gWęglowodany
23.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g ryżu basmati
- 500 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- sok z cytryny świeżo wyciśnięty, ilość do skropienia ryżu
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 – 3 ząbki ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 60 g migdałów, w płatkach
- 40 g orzechów pistacjowych, solonych łuskanych
- 40 g rodzynek koryntek
- ½
- łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 50 g orzeszków piniowych
- 30 g pestek dyni
- 10 g maku
- 50 g żurawiny, suszonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować6 min/100°C/obr. .
- Do naczynia miksującego dodać wcześniej opłukany ryż, gotować14 min/100°C//obr. 1. Ryż pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 4 min od momentu zakończenia gotowania. Następnie ryż przecedzić przez koszyczek, przełożyć do innego naczynia, skropić sokiem z cytryny, przemieszać kopystką, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać płatki migdałów, pistacje, rodzynki, kmin rzymski, orzeszki piniowe, pestki dyni, mak i żurawinę, gotować5 min/100°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia, w którym znajduje się ryż, dokładnie wymieszać. Pilaw z bakaliami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.