Pilaw z rodzynkami i orzeszkami piniowymi

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
313 kcal /
1313 kJ
Kalorie
6 gBiałko
47 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzeszków piniowych
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
  • 850 g wody
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 60 g rodzynek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzeszki piniowe, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8, Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ryż, cynamon, ziele angielskie, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C//obr. . W tym czasie rozgrzać patelnię, uprażyć na niej odważone orzeszki piniowe, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki i rodzynki, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. . Przełożyć do miski, udekorować prażonymi orzeszkami piniowymi.
  7. Pilaw z rodzynkami i orzeszkami piniowymi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry