Pilaw z wieprzowiną

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
620.8 kcal /
2599 kJ
Kalorie
26.5 gBiałko
72.5 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 400 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 300 g ryżu basmati

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  2. Dodać wieprzowinę, paprykę i pieprz, dusić8 min/120°C//obr. .
  3. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, koncentrat pomidorowy, kmin rzymski i sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować23-25 min/100°C//obr. (patrz wskazówka). Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
  4. Do naczynia miksującego dodać podgotowany ryż, dokładnie wymieszać kopystką, następnie pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 15-20 min. Pilaf z wieprzowiną podawać udekorowany natką pietruszki.
Przewijanie do góry