
Pilaw z ziarnami i burakiem
227.8 kcal /
952.9 kJKalorie
952.9 kJKalorie
3 gBiałko
28.1 gWęglowodany
11.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 200 g mieszanych ziaren (np. bulgur, kasza jaglana)
- 1 liść laurowy, suszony
- 150 g ogórka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 50 – 60 g cebuli dymki pokrojonej w 2-3 cm kawałki
- 75 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g oliwy z oliwek
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czerwony burak,gotowany (ok. 150g), pokrojony w 1 cm paski
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli i olej. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziarna, dodać liść laurowy, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane ziarna przełożyć do miski, dokładnie wymieszać kopystką, liść laurowy wyrzucić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórka, dymkę, paprykę, dodać sok z cytryny, oliwę, kolendrę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajdują się ziarna, dodać buraka, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Pilaw z ziarnami i burakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.