
Piłkarska lasagne
450 kcal /
1883 kJKalorie
1883 kJKalorie
28.3 gBiałko
32.5 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera parmezan pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- Sos boloński: 30
- g oliwy z oliwek
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 70 g selera pokrojonego na kawałki
- 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 70 g białego wina, wytrawnego
- 70 g wody
- 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos beszamelowy: 1000
- g mleka
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- Przygotowanie lasagne: masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania
- 250 g makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Połowę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać natkę pietruszki, rozdrobnić15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę, seler i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać mięso, dusić8 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino, odparowywać5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, mąkę, sól i gałkę muszkatołową, gotować12 min/100°C/obr. 3. Ok. 200 g sosu beszamelowego przełożyć do worka cukierniczego z cienką końcówką, odstawić. Resztę sosu pozostawić w naczyniu miksującym.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (ok. 30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Na dno naczynia do zapiekania nałożyć cienką warstwę sosu bolońskiego. Na sosie ułożyć warstwę płatów makaronu, przykryć warstwą sosu bolońskiego, posypać częścią rozdrobnionego parmezanu i polać częścią sosu beszamelowego. Powtarzać te czynności do momentu zużycia wszystkich składników. Wierzch lasagne polać beszamelem.
- Piec 30-40 min (180°C). Upieczoną lasagne odstawić do przestygnięcia na 15-20 min.
- Powierzchnię lasagne posypać wcześniej przygotowanym parmezanem z natką pietruszki, tak aby przypominała trawę na boisku piłkarskim. Za pomocą worka cukierniczego z sosem beszamelowym na powierzchni lasagne narysować obwód i charakterystyczne linie boiska piłkarskiego (patrz wskazówka). Piłkarską lasagne podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.