
Pissaladière – francuska pizza
140.5 kcal /
587.8 kJKalorie
587.8 kJKalorie
2.5 gBiałko
16.6 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- g mąki pszennej
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 40 g wody letniej
- Dodatki: 80 – 100
- g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 700 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy
- mąka pszenna do oprószenia blachy
- 2 łyżki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 1 – 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
- filety z anchois, w oleju (ok. 70g), odsączone z zalewy, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, jajko i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać30 s/obr. 6. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min .
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sól i oliwę, dusić15 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do koszyczka, odsączyć.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Blachę do pieczenia natłuścić oliwą i oprószyć mąką.
- Ciasto rozwałkować na placek (20 x 30 cm) lub na wielkość blachy, przełożyć na blachę, pokryć warstwą cebuli, na wierzchu ułożyć kapary i rozdrobnione wcześniej oliwki, posypać tymiankiem i pieprzem. Piec 30-35 min (180°C) na dolnym poziomie piekarnika. Upieczoną pizzę udekorować filetami anchois. Pissaladière – francuską pizzę podawać na ciepło.