Pity z marynowanym kurczakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
455.8 kcal /
1908.5 kJ
Kalorie
31 gBiałko
54.3 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynowany kurczak: 2
  • ząbki czosnku
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 150 g jogurtu typugreckiego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ¼ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 600 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
  • Pity: 630
  • g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 5 g cukru
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 75 g mąki pszennej
  • 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 250 g pomidorów pokrojonych w 3 mm plastry
  • 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 80 g rukoli
  • jogurtgrecki ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
  2. Dodać jogurt, skórkę z cytryny, paprykę, zioła prowansalskie, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do dużej miski.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę z marynatą, odważyć do niej mięso z kurczaka. Wymieszać kopystką, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą, odstawić do lodówki na 1-2 godz. W tym czasie przygotować pity. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać 230 g wody, dodać drożdże, cukier, mąkę pszenną, mąkę pszenną razową, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie zamarynowanego kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 400 g wody, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z zamarynowanym kurczakiem, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, zagnieść i podzielić na 6 części, z każdej uformować kulę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 15 cm) i grubości ok. 5 mm. Układać po 3 placki na blasze, piec partiami, 8-10 min (240°C).
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, cebulę, paprykę i rukolę, odstawić.
  8. Pity przekroić wzdłuż na pół, nie przecinając do końca, tworząc kieszeń. Każdą pitę wypełnić równomiernie odważonymi wcześniej warzywami i ugotowanym na parze kurczakiem. Pity z marynowanym kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem jogurtu greckiego lub wybranego sosu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry