Pity z patelni z hummusem i warzywami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
493 kcal /
2065 kJ
Kalorie
13 gBiałko
68 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pity: 300
  • g wody letniej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieczona ciecierzyca: 200
  • g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 15 g oliwy z oliwek
  • Hummus: 240
  • g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej i opłukanej
  • 30 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g wody
  • 20 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • Sos zhoug: 35
  • g kolendry, świeżej tylko liście
  • 20 g zielonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g wody
  • Sos jogurtowy: 300
  • g jogurtugreckiego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • Przygotowanie pit: mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 ogórek (ok. 200g), pokrojony w 3 mm plastry
  • 1 pomidor (ok. 170g), pokrojony w 3 mm plastry
  • ½
  • czerwonej cebuli (ok. 50g), pokrojonej w piórka
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub przygotować płaską formę kamionkową „Ben” (patrz wskazówka), odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę. Na blacie kuchennym rozłożyć podwójną warstwę papierowych ręczników i wysypać na nią odważoną ciecierzycę. Osuszyć, przykrywając kolejną warstwą papierowych ręczników, następnie zebrać złuszczone skórki ciecierzycy, wyrzucić. Ciecierzycę przełożyć ponownie do miski, odstawić.
  4. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać kolendrę, paprykę, kminek, cynamon, imbir, pieprz i sól, dodać oliwę, wymieszać10 s/obr. 2.
  5. Dodać odważoną ciecierzycę, wymieszać20 s//obr. 2.Zdjąć motylek.Ciecierzycę przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić kopystką.
  6. Piec 30 min (190°C), po 15 min przemieszać kopystką. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
  7. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, dodać tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny, wodę, sól, paprykę i pieprz, uruchomić Miksowanie /1 min. Hummus przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, chili i czosnek, dodać kminek, kolendrę, cukier, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8.
  9. Dodać oliwę i wodę, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  10. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  11. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na kształt koła Ø 20 cm, o grubości ok. 5 mm. Na kuchence rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, każdą pitę piec z każdej strony 3-4 min na średniej mocy palnika. Usmażone pity odkładać na talerz i przykryć czystą ściereczką, żeby nie wyschły.
  12. Każdą pitę posmarować 2 łyżkami hummusu, równomiernie ułożyć upieczoną ciecierzycę, plastry ogórka, pomidora i cebulę, polać 1 łyżką sosu zhoug i 2 łyżkami sosu jogurtowego. Udekorować miętą. Dwa boki każdej pity złożyć do środka, owinąć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pity patelni z hummusem i warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry