Piwo imbirowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2108 kJ /
504 kcal
Kalorie
1 gBiałko
129 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 120 g cukru
  • 1000 g wody
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta suchych drożdży (ok. 0,5g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, dodać cukier, rozdrobnić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 120 g wody, gotować6 min/100°C/obr. 2. Pozostawić do całkowitego ostudzenia na min. 1 godz. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach, przelać do plastikowej butelki (1,5 l, patrz wskazówka), odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 880 g wody i sok z cytryny, dodać drożdże, wymieszać20 s/obr. 2. Przelać do butelki z pozostałą częścią napoju. Ostrożnie zakręcić butelkę i lekko wstrząsnąć, aby wymieszać składniki. Odstawić w temp. pokojowej na 24 godz. (patrz wskazówka).
  4. Umieścić butelkę w lodówce, aby zatrzymać proces fermentacji. Piwo imbirowe podawać po schłodzeniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry