
Piwo imbirowe
2108 kJ /
504 kcalKalorie
504 kcalKalorie
1 gBiałko
129 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 120 g cukru
- 1000 g wody
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta suchych drożdży (ok. 0,5g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, dodać cukier, rozdrobnić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 120 g wody, gotować6 min/100°C/obr. 2. Pozostawić do całkowitego ostudzenia na min. 1 godz. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach, przelać do plastikowej butelki (1,5 l, patrz wskazówka), odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 880 g wody i sok z cytryny, dodać drożdże, wymieszać20 s/obr. 2. Przelać do butelki z pozostałą częścią napoju. Ostrożnie zakręcić butelkę i lekko wstrząsnąć, aby wymieszać składniki. Odstawić w temp. pokojowej na 24 godz. (patrz wskazówka).
- Umieścić butelkę w lodówce, aby zatrzymać proces fermentacji. Piwo imbirowe podawać po schłodzeniu (patrz wskazówka).