Pizza bezglutenowa z szynką parmeńską i rukolą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
205.8 kcal /
861.4 kJ
Kalorie
9.7 gBiałko
27.1 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 125 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 125 g kaszy jaglanej
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 230 g wody ciepłej
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 250 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
  • 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 6 łyżeczek pasty ajvar
  • 2 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 12 plastrów szynki długodojrzewającej
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • rukola do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub nieprzywierającą matą do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż i kaszę, zmielić1 min/obr. 10.
  3. Dodać skrobię, wodę, drożdże, sól i oliwę, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć na przygotowane wcześniej blachy po ½ ciasta, za pomocą kopystki na każdej blasze uformować pizzę (Ø ok. 25 cm, patrz wskazówka), odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Każdą pizzę posmarować 3 łyżkami przecieru pomidorowego, posypać 1 łyżką ziół prowansalskich i ułożyć po 6 plastrów szynki, następnie posypać rozdrobnionym serem.
  6. Piec 30 min (180°C), jedną blachę po drugiej. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i rukolą, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry