Pizza bianca z dynią i boczkiem
829 kcal /
3472 kJKalorie
3472 kJKalorie
29 gBiałko
82 gWęglowodany
40 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pizzę: 150
- g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 25 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Dodatki i wykończenie: 70
- g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 200 – 250 g dyni Hokkaido ze skórką, pokrojonej w 0,5 cm plastry (patrz wskazówka)
- 100 g kostek boczku
- 20 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę rozmarynu, suszonego
- 150 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 150 g sera żółtego np.goudy, edama, pokrojonego na kawałki
- 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
- 200 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- ½
- pęczka szczypiorku, świeżego posiekanego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą i mąkę pszenną, dodać wodę, drożdże, cukier, sól i oliwę, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, dynię, boczek i oliwę, dodać sól i rozmaryn, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić5 s/obr. 4. Jabłka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać crème fraîche, szczypiorek i pieprz, wmieszać10 s/obr. 3.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia, rozwałkować na prostokąt (40 x 30 cm). Na cieście rozprowadzić równomiernie rozdrobnione jabłka z crème fraîche, nałożyć odważone dodatki, posypać rozdrobnionym serem. Piec 20-25 min (220°C). Pizzę biancę z dynią i boczkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
