
Pizza bianco ze szpinakiem
461.4 kcal /
1930.5 kJKalorie
1930.5 kJKalorie
20.1 gBiałko
45.4 gWęglowodany
22.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g wody ciepłej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
- 20 g świeżych drożdży pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży pokruszonych
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soli
- Farsz: 230
- g sera żółtego typugouda, pokrojonego na kawałki
- 180 – 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g białej cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1 czerwona cebula (ok.100g), pokrojona w piórka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać20 s/obr. 2.
- Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 min). W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić2-3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć białą cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, ½ łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, oprószyć solą, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić oliwą. Rozłożyć ciasto na przygotowanej blasze i uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć ok. 1 cm brzeg na całym obwodzie ciasta.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Na ciasto wyłożyć zawartość naczynia miksującego, wyrównać za pomocą kopystki. Następnie ułożyć rozdrobnioną paprykę, ugotowane piersi kurczaka, czerwoną cebulę i całość posypać rozdrobnionym serem. Piec 10-13 min (250°C). Pizzę bianco ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.