
Pizza kalafiorowa z kiełbasą pepperoni
225 kcal /
941.5 kJKalorie
941.5 kJKalorie
12.9 gBiałko
7.8 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kalafiorowy spód: 50
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 600 g kalafiora pokrojonego na kawałki
- 500 g wrzącej wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Sos pomidorowy i dodatki: 100
- g sera mozzarella pokrojonego w 0,5 cm plastry
- 140 g kiełbasy pepperoni, pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 50 – 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 180 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki cukru
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kalafior, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka. Włożyć koszyczek z rozdrobnionym kalafiorem.
- Dodać wrzącą wodę, gotować na parze15 min/120°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące. Ugotowany kalafior schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie przełożyć na czystą ściereczkę, zawinąć ją w kulę i ścisnąć, aby odsączyć jak najwięcej wody.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączony kalafior, 35 g rozdrobnionego parmezanu, jajka, oregano, czosnek, sól, pieprz, wymieszać20 s/obr. 4.
- Mieszankę kalafiorową przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, uformować z niej przy pomocy kopystki płaskie koło (Ø ok. 30 cm). Piec 20-25 min (200°C). W tym czasie przygotować dodatki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pepperoni i mozzarellę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, oregano, cukier, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Przygotowany sos przełożyć na upieczony spód i rozprowadzić równomiernie kopystką. Dodać odważone wcześniej plasterki mozzarelli i pepperoni. Posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem. Piec kolejne 10 min (200°C) lub do momentu, aż wierzch pizzy nabierze złotobrązowego koloru. Pizzę kalafiorową z kiełbasą pepperoni podawać bezpośrednio po przygotowaniu.