Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
637 kcal /
2666 kJ
Kalorie
24 gBiałko
70 gWęglowodany
28 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 400
  • g wody
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 szczypty cukru
  • 700 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • Sos i dodatki: 625
  • g sera mozzarella (ok. 5 kulek), pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 800 g pomidorów, bez skóry pokrojoinych na kawałki
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżki oregano, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt odpowiadający wymiarom blachy, przełożyć na przygotowane wcześniej blachy, odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos i dodatki. Umyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg.
  5. Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 4.
  8. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz, paprykę i oregano, gotować10 min/100°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min do ostygnięcia. Przestudzony sos pomidorowy rozłożyć równomiernie na rozwałkowanych ciastach, posypać rozdrobnioną mozzarellą.
  9. Piec obie blachy w tym samym czasie 35 min (180°C), termoobieg.
  10. Pizzę na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojoną na kawałki.
Przewijanie do góry