Pizza na spodzie z batatów

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
438.5 kcal /
1834.3 kJ
Kalorie
19.8 gBiałko
43.3 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g batatów pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 200 g sera mozzarella tartego
  • 100 g mąki ryżowej (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia i skropienia pizzy
  • 6 – 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 8 – 10 oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 10 liści bazylii, świeżej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć bataty, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z rozdrobnionymi batatami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę do pizzy (Ø 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić.
  6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ostudzone bataty, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.
  7. Dodać rozdrobniony parmezan, mąkę, sól i pieprz, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć na przygotowaną blachę do pizzy, równomiernie rozprowadzić kopystką.
  8. Piec 12-14 min (200°C). Chwytając za papier do pieczenia, ostrożnie wyjąć podpieczony spód, odstawić. Rozgrzaną blachę do pizzy ostrożnie natłuścić oliwą za pomocą pędzelka i przełożyć na nią podpieczony spód w taki sposób, aby papier do pieczenia znalazł się u góry. Zdjąć papier do pieczenia, na spodzie równomiernie rozłożyć odważoną mozzarellę, pomidorki i oliwki, posypać oregano.
  9. Piec 12-14 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Pizzę na spodzie z batatów podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną bazylią i skropioną oliwą.
Przewijanie do góry