Pizza na spodzie z ciecierzycy (bez glutenu)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
893 kcal /
3738.8 kJ
Kalorie
44 gBiałko
54 gWęglowodany
61 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 25 g boczku parzonego, w plastrach pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 25 g pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry
  • 80 g ciecierzycy, suszonej
  • 40 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
  • 20 g mleka
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • ½
  • łyżki oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 – 3 łyżki sosu pomidorowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C, funkcja grill.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej boczek i pieczarki, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę z ciecierzycy przesypać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wsypać przygotowaną wcześniej mąkę z ciecierzycy, dodać mleko, oliwę, jajka, oregano i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć na natłuszczoną oliwą, żaroodporną, nieprzywierającą patelnię (Ø ok. 20 cm) i za pomocą łyżki rozprowadzić po całej powierzchni. Patelnię postawić na kuchence i smażyć na średniej mocy palnika 2-3 min, następnie ostrożnie odwrócić za pomocą szerokiej łopatki i smażyć kolejne 2-3 min. Na tak przygotowanym spodzie pizzy równomiernie rozprowadzić sos pomidorowy, następnie posypać rozdrobnionym wcześniej serem i nałożyć odważony wcześniej boczek i pieczarki.
  6. Patelnię z pizzą włożyć do piekarnika, piec ok. 10 min (200°C, funkcja grill), lub do momentu, aż boczek i pieczarki lekko się zarumienią.
  7. Pizzę na spodzie z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry