Pizza na spodzie z tuńczyka (low carb)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
370 kcal /
1550 kJ
Kalorie
53 gBiałko
6 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 40 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 2 puszki tuńczyka, w sosie własnym (185g każda), odsączonego z zalewy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
  • 1 ½
  • łyżeczki oregano, suszone
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • ½
  • łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 kawałek cukinii (ok. 100g)
  • 3 pieczarki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić oliwą, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć tuńczyka, dodać jajka, ½ łyżeczki soli, pieprz i 1 łyżeczkę oregano, wymieszać10 s/obr. 3. Ewentualny nadmiar płynu przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę lub rozgrzany kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka). Uformować koło (Ø 30 cm). Piec 20-25 min (220°C). W tym czasie opłukać naczynie miksujące i kontynuować wykonanie przepisu.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, pozostałe ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki oregano i zioła prowansalskie, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie pokroić cukinię i pieczarki w 3 mm plastry.
  6. Na podpieczonym spodzie rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć na nim plastry cukinii i pieczarek, posypać rozdrobnionym wcześniej serem. Piec kolejne 10 min (220°C) lub do momentu, aż ser się rozpuści, a pozostałe składniki będą dopieczone. Pizzę z tuńczyka (low carb) podawać pokrojoną na kawałki bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry