Pizza pełnoziarnista z owocami i kremem orzechowo-kakaowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
445 kcal /
1865 kJ
Kalorie
14 gBiałko
54 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 70 g sera ricotta pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 70 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na 1,5 cm kawałki
  • Ciasto: 180
  • g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 100 g białej mąki orkiszowej (patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Pizza: 120
  • g masła orzechowego przygotowanego w TM
  • 15 g kakao
  • 80 – 100 g napoju migdałowego, niesłodzonego (patrz wskazówka)
  • 80 – 100 g chudego mleka
  • 10 – 20 g miodu płynnego
  • 10 g oleju kokosowego płynnego
  • mąka orkiszowa do oprószenia blatu
  • 1 banan, dojrzały (100-110g), pokrojony w plasterki
  • 2 – 3 truskawki, świeże
  • 2 łyżki malin, świeżych
  • 1 łyżka jagódgoji, suszonych (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ricottę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę pełnoziarnistą, mąkę orkiszową, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto po wyrobieniu może wydawać się mokre, jednak nie należy podsypywać go mąką, aby nie było zbite po upieczeniu. Przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące. Pod koniec czasu wyrastania kontynuować wykonanie przepisu.
  4. Kamień do pizzy „Paul” ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika (patrz wskazówka). Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 45 x 38 cm), odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło orzechowe, dodać kakao, napój migdałowy, miód i olej kokosowy, wymieszać20 s/obr. 3.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowany wcześniej arkusz papieru do pieczenia. Oprószyć mąką orkiszową, szybko zagnieść, uformować ponownie w kulę, rozwałkować na kształt prostokąta (40 x 30 cm), tworząc grubszy brzeg. Na ciasto nałożyć 3-4 łyżki przygotowanego kremu kakaowo-orzechowego, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Pozostałą część kremu przełożyć do miseczki, odstawić do podania.
  7. Na wyrośniętej pizzy układać odważony serek kremowy i plastry banana. Całość posypać rozdrobnionymi wcześniej orzechami. Ostrożnie zsunąć pizzę razem z papierem do pieczenia na rozgrzany kamień do pizzy,
  8. Piec 15 min (220°C). W tym czasie truskawki pokroić w plastry, odstawić. Pizzę pełnoziarnistą z owocami i kremem orzechowo-kakaowym podawać pokrojoną na kawałki, udekorowaną pokrojonymi truskawkami i jagodami goji, z pozostałą porcją kremu orzechowo-kakaowego.
Przewijanie do góry