Zupa krem z batatów i marchewek
230 kcal /
966 kJKalorie
966 kJKalorie
4.9 gBiałko
24.3 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 80 – 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g batatów pokrojonych na kawałki
- 400 g marchewki pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 850 – 900 g wody
- 150 g mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 10 – 15 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- ¾
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 6 łyżek migdałów, w płatkach uprażonych na patelni, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 2.
- Dodać bataty i marchewkę, rozdrobnić10-15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mleczko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, sól, pieprz, kmin rzymski i cynamon, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z batatów i marchewek podawać na ciepło posypaną płatkami migdałów.