
Pizza salami z serowym brzegiem
432.2 kcal /
1808.3 kJKalorie
1808.3 kJKalorie
19.9 gBiałko
40.9 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 140
- g wody letniej
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 280 g mąki pszennej
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- ¾
- łyżeczki soli
- Dodatki: 150
- g sera żółtego pokrojonego w 1 cm plastry, następnie w 5 mm paski
- 70 g salami pokrojonego na plasterki
- 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- 8 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 300 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ¼
- łyżeczki cukru
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli morskiej
- mąka pszenna do oprószenia papieru do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. Pod koniec czasu wyrastania kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C z włożonym kamieniem do pizzy. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 45 x 38 cm), odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ser i salami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bazylię, pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Przygotowany arkusz papieru do pieczenia oprószyć lekko mąką, następnie rozwałkować na nim wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (40 x 30 cm) i umieścić wraz z papierem do pieczenia na odwróconej do góry dnem blasze do pieczenia lub dużej desce. W odległości 3 cm od krawędzi ciasta ułożyć paski odważonego sera, przykryć brzegami ciasta i lekko docisnąć. Na tak przygotowanym cieście rozsmarować sos pomidorowy, równomiernie rozłożyć rozdrobnioną mozzarellę i odważone salami. Ostrożnie zsunąć pizzę razem z papierem do pieczenia na rozgrzany kamień do pizzy. Piec 20 min (220°C). Pizzę podawać na ciepło, pokrojoną na kawałki i udekorowaną bazylią.