Pizza turecka Lahmacun

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
413 kcal /
1728 kJ
Kalorie
14.6 gBiałko
55.8 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto na pizzę: 400
  • g mąki pszennej
  • 200 g wody letniej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
  • Masa mięsna: 150
  • g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ – 1
  • zielona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 200 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
  • Pieczenie: mąka pszenna do oprószenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do posypania
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • liście sałaty do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę, chili i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać wołowinę, koncentrat pomidorowy, oliwę, sól, pieprz, paprykę i kmin rzymski, wymieszać40 s//obr. 3.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 6 części i uformować z nich kule. 2 porcje ciasta rozwałkować na kształt koła (Ø 23-25 cm) i ułożyć na przygotowanej blasze. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować ok. 2 łyżki masy mięsnej. Piec 8-10 min (250°C) lub do momentu, aż brzegi pizzy staną się chrupiące. W ten sam sposób przygotować pozostałe 4 pizze. Pizzę turecką Lahmacun podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki, skropione sokiem z cytryny i opcjonalnie z dodatkiem liści sałaty.
Przewijanie do góry