
Pizza turecka Lahmacun
413 kcal /
1728 kJKalorie
1728 kJKalorie
14.6 gBiałko
55.8 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pizzę: 400
- g mąki pszennej
- 200 g wody letniej
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 1 ½
- łyżeczki soli
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- Masa mięsna: 150
- g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
- 150 g krojonych pomidorów, z puszki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- ½ – 1
- zielona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 200 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- Pieczenie: mąka pszenna do oprószenia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do posypania
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
- liście sałaty do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę, chili i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wołowinę, koncentrat pomidorowy, oliwę, sól, pieprz, paprykę i kmin rzymski, wymieszać40 s//obr. 3.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 6 części i uformować z nich kule. 2 porcje ciasta rozwałkować na kształt koła (Ø 23-25 cm) i ułożyć na przygotowanej blasze. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować ok. 2 łyżki masy mięsnej. Piec 8-10 min (250°C) lub do momentu, aż brzegi pizzy staną się chrupiące. W ten sam sposób przygotować pozostałe 4 pizze. Pizzę turecką Lahmacun podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki, skropione sokiem z cytryny i opcjonalnie z dodatkiem liści sałaty.