
Pizza w dwóch smakach
601.8 kcal /
2519.5 kJKalorie
2519.5 kJKalorie
27.8 gBiałko
62 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera żółtego np. ementaler edam, pokrojonego na kawałki
- Ciasto na pizzę: 190
- g wody
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 300 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli
- Sos śmietanowy z boczkiem: 50
- g cebuli pokrojonej w piórka
- 100 g kostek boczku
- 10 g oliwy z oliwek
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g śmietany, 36% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- Sos bolognese: 50
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 50 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 g mięsa mielonego wołowego (patrz wskazówka)
- 50 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 50 g pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy, pokrojonych w plastry
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, uformować kulę. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie przygotować sosy. Pod koniec czasu wyrastania kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C z włożonym kamieniem do pizzy. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 45 x 38 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i boczek, dodać oliwę, dusić3 min/120°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego włożyć odcedzoną cebulę z boczkiem, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać5 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5.
- Dodać przecier pomidorowy, mięso, pieczarki, sól, pieprz i oregano, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. .
- Przygotowany arkusz papieru do pieczenia oprószyć lekko mąką, następnie rozwałkować na nim wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (40 x 30 cm) i umieścić wraz z papierem do pieczenia na odwróconej do góry dnem blasze do pieczenia lub dużej desce. Na połowie przygotowanego ciasta wyłożyć sos bolognese, na drugiej połowie sos śmietanowy z boczkiem. Całość posypać rozdrobnionym serem. Ostrożnie zsunąć pizzę razem z papierem do pieczenia na rozgrzany kamień do pizzy. Piec 25-30 min (220°C). Pizzę w dwóch smakach podawać bezpośrednio po przygotowaniu.