
Pizza z klopsikami w pikantnym sosie
422.2 kcal /
1766.5 kJKalorie
1766.5 kJKalorie
20.3 gBiałko
47.4 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pizzę: 240
- g wody letniej
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek do natłuszczenia miski
- Klopsiki i pikantny sos: 30
- g białego chleba świeżego czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 60 g mleka
- 150 g sera mozzarella odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego w 8 mm plastry
- 150 g sera scamorza pokrojonego w 8 mm plastry
- 100 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g sergrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 25 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy
- 20 g cebuli
- 1 czerwoną papryczkę chili, świeżą bezgniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
- 1 papryczka chili, suszona
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 szczypta oregano, suszonego
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować w kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 1,5 godz. lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej chleb i mleko, odstawić do namoczenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser mozzarella i papryki różnokolorowe, odstawić do lodówki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Odcisnąć chleb z nadmiaru mleka, odstawić, mleko wylać.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i 1 ząbek czosnku, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony parmezan, odciśnięty chleb, mięso, jajko, ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Natłuścić oliwą dolną część przystawki Varoma. Natłuszczonymi oliwą dłońmi uformować nieduże klopsiki (Ø 2-3 cm), ułożyć je w przygotowanej przystawce Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pozostały 1 ząbek czosnku i chili, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i pozostałą ¼ łyżeczki soli. Nałożyć przystawkę Varoma z klopsikami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C z włożonym kamieniem do pizzy. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 45 x 38 cm), odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Naczynie miksujące wyjąć z obudowy, odstawić do przestygnięcia.
- Przygotowany arkusz papieru do pieczenia oprószyć lekko mąką, następnie rozwałkować na nim wyrośnięte ciasto na prostokąt (40 x 30 cm) i umieścić wraz z papierem do pieczenia na odwróconej do góry dnem blasze do pieczenia lub dużej desce. Odłożyć 3 łyżki sosu pomidorowego. Na cieście równomiernie rozłożyć resztę przestudzonego sosu, posypać oregano, równomiernie rozłożyć odważony wcześniej ser, paprykę i klopsiki (patrz wskazówka). Klopsiki polać odłożonym sosem. Ostrożnie zsunąć pizzę razem z papierem do pieczenia na rozgrzany kamień do pizzy. Piec 15-18 min (230°C). Pizzę z klopsikami w pikantnym sosie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną bazylią.