Pizza z krewetkami i chorizo

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
249.1 kcal /
1043 kJ
Kalorie
16.8 gBiałko
27.4 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
  • Wierzch: 200 – 250
  • g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych
  • 400 g krewetek, surowych, obranych świeżych
  • 400 g krewetek, mrożonych, obranych średnich, uprzednio rozmrożonych
  • 200 g sera mozzarella odsączonego, pokrojonego na kawałki
  • 15 plastrów kiełbasy chorizo
  • 15 plastrów kiełbasy typu kindziuk
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej krewetki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Ciasto rozłożyć na przygotowanej wcześniej blasze, uformować w kształt wielkości blachy. Na cieście rozłożyć odważone wcześniej pomidory, rozdrobnioną mozzarellę, odważone wcześniej krewetki i chorizo, posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i oregano. Piec 20 min (220°C). Pizzę z krewetkami i chorizo podawać na bezpośrednio po przygotowaniu jako przekąskę lub danie główne.
Przewijanie do góry