
Pizza z krewetkami i chorizo
249.1 kcal /
1043 kJKalorie
1043 kJKalorie
16.8 gBiałko
27.4 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
- Wierzch: 200 – 250
- g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych
- 400 g krewetek, surowych, obranych świeżych
- 400 g krewetek, mrożonych, obranych średnich, uprzednio rozmrożonych
- 200 g sera mozzarella odsączonego, pokrojonego na kawałki
- 15 plastrów kiełbasy chorizo
- 15 plastrów kiełbasy typu kindziuk
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej krewetki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ciasto rozłożyć na przygotowanej wcześniej blasze, uformować w kształt wielkości blachy. Na cieście rozłożyć odważone wcześniej pomidory, rozdrobnioną mozzarellę, odważone wcześniej krewetki i chorizo, posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i oregano. Piec 20 min (220°C). Pizzę z krewetkami i chorizo podawać na bezpośrednio po przygotowaniu jako przekąskę lub danie główne.