Pizza z kurczakiem tandoori

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
418.7 kcal /
1751.8 kJ
Kalorie
21 gBiałko
41.1 gWęglowodany
19.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
  • 120 g sera żółtego np. ementaler,gouda, pokrojonego na kawałki
  • 280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 140 g wody letniej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
  • 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 200 g śmietany, 36% tłuszczu,gęstej
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka i wariant)
  • 60 g słodkiego sosu chili
  • 3 papryki, różnokolorowe bezgniazd nasiennych, pokrojone w 1-2 cm paski
  • 2 cebule małe, pokrojone w 3 mm piórka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella i ser żółty, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, 20 g oliwy, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. Pod koniec czasu wyrastania kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać pozostałe 20 g oliwy, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 1.
  4. Dodać kurczaka, upewniając się, że jest równomiernie rozłożony na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C z włożonym kamieniem do pizzy. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 45 x 38 cm), odstawić. Zrumienione mięso przełożyć do innego naczynia. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę curry i ½ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Przygotowany arkusz papieru do pieczenia oprószyć lekko mąką, następnie rozwałkować na nim wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (40 x 30 cm) i umieścić wraz z papierem do pieczenia na odwróconej do góry dnem blasze do pieczenia lub dużej desce.
  5. Do naczynia miksującego włożyć crème fraîche, dodać słodki sos chili, pozostałą 1 łyżeczkę curry i ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 3. Sos rozprowadzić równomiernie na cieście, posypać rozdrobnionym serem, ułożyć zrumienionego kurczaka, paprykę i cebulę. Piec 20-30 min (220°C). Pizzę z kurczakiem tandoori podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry