
Pizza z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
676 kcal /
2828.3 kJKalorie
2828.3 kJKalorie
22 gBiałko
103 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 210 g wody
- 5 g drożdży świeżych pokruszonych
- ½
- łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- 200 g sera mozzarella odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego w 7-8 mm plastry
- 150 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na 2 cm kawałki
- 30 – 50 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 35 g orzechów włoskich, łuskanychgrubo posiekanych
- 2 gruszki np. Williams, bezgniazd nasiennych, pokrojone w ósemki
- 2 łyżki miodu
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. W tym czasie płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser mozzarella i ser z niebieską pleśnią, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej boczek i orzechy, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną formę i uformować prostokąt wielkości formy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć niewysoki brzeg na całym obwodzie ciasta. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do 230°C. Na cieście rozłożyć odważony ser mozzarella, ser z niebieską pleśnią i gruszki.
- Piec 8-10 min (230°C). Pizzę wyjąć z piekarnika, rozłożyć na niej odważony boczek i orzechy, następnie ponownie włożyć do piekarnika, piec 7-8 min (230°C). Upieczoną pizzę polać miodem i oprószyć pieprzem. Pizzę z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.