Pizza z szynką i nektarynkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
189.9 kcal /
795.2 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
23.8 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto na pizzę: 220
  • g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 5 g soli
  • Dodatki: oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 6 łyżek czerwonego pesto
  • 20 plastrów sera mozzarella (250g)
  • 10 plastrów szynki długodojrzewającej np. prosciutto, serrano
  • 2 nektarynki dojrzałe, pokrojone w ósemki
  • 4 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • 4 łyżeczki tymianku, suszonego
  • rukola do dekoracji
  • sos balsamiczny do polania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie natłuścić miskę oliwą. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy do pieczenia natłuścić oliwą, odstawić.
  3. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na kształt koła (Ø ok. 30 cm) i przełożyć na przygotowane wcześniej blachy.
  4. Na każdej pizzy rozsmarować 3 łyżki pesto, ułożyć 10 plastrów mozzarelli, 5 plastrów szynki, 8 kawałków nektarynki i 2 gałązki tymianku.
  5. Piec 14-16 min (220°C), jedną blachę po drugiej. Pizzę z szynką i nektarynkami podawać udekorowaną rukolą i polaną sosem balsamicznym (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry