
Pizza z szynką i nektarynkami
189.9 kcal /
795.2 kJKalorie
795.2 kJKalorie
9.5 gBiałko
23.8 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pizzę: 220
- g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 5 g soli
- Dodatki: oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 6 łyżek czerwonego pesto
- 20 plastrów sera mozzarella (250g)
- 10 plastrów szynki długodojrzewającej np. prosciutto, serrano
- 2 nektarynki dojrzałe, pokrojone w ósemki
- 4 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 4 łyżeczki tymianku, suszonego
- rukola do dekoracji
- sos balsamiczny do polania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie natłuścić miskę oliwą. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy do pieczenia natłuścić oliwą, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na kształt koła (Ø ok. 30 cm) i przełożyć na przygotowane wcześniej blachy.
- Na każdej pizzy rozsmarować 3 łyżki pesto, ułożyć 10 plastrów mozzarelli, 5 plastrów szynki, 8 kawałków nektarynki i 2 gałązki tymianku.
- Piec 14-16 min (220°C), jedną blachę po drugiej. Pizzę z szynką i nektarynkami podawać udekorowaną rukolą i polaną sosem balsamicznym (patrz wskazówka).