Pizza z warzywami (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
595.8 kcal /
2496.5 kJ
Kalorie
23.8 gBiałko
74.3 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g wody w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8g)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki: ½
  • czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4-5 kawałków
  • ½
  • żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4-5 kawałków
  • 6 pieczarek bez nóżek
  • 1 czerwona cebula mała, przekrojona pionowo na pół
  • ½
  • cukinii małej, nieobranej, z odciętymi końcówkami, w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
  • ½
  • puszki krojonych pomidorów, z puszki (ok. 200g)
  • 1 opakowanie mozzarelli, tartej (150-250g, patrz wskazówka)
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować w kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę do pieczenia (40 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić oliwą, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo czerwoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną paprykę pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo żółtą paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone papryki pozostawić w pojemniku.
  5. Do szerokiej części podajnika włożyć pieczarki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  6. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  7. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć cukinię. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4.
  8. Rozłożyć ciasto na przygotowanej wcześniej blasze i uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć niewysoki brzeg na całym obwodzie ciasta.
  9. Na cieście rozłożyć pomidory, na pomidorach ułożyć mozzarellę. Na wierzchu rozłożyć pokrojone i starte warzywa. Piec ok. 20 min (220°C). Pizzę z warzywami podawać na gorąco, oprószoną solą i pieprzem.
Przewijanie do góry