Placek nadziewany mozzarellą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
229 kcal /
957 kJ
Kalorie
9 gBiałko
18 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Posypka: 15
  • g sera parmezan
  • 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • Nadzienie: 2
  • ząbki czosnku
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 150 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 jajko
  • Ciasto: 130
  • g twarogu, tłustego
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 jajko
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Powstałą posypkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  4. Dodać mozzarellę, śmietanę i jajko, zmiksować3 s/obr. 7. Nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć twaróg i masło, dodać mąkę, jajko, cukier i sól, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek (Ø 28 cm). Jeden placek przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożyć na niego nadzienie, zachowując ok. 2 cm margines.
  6. Drugi placek ułożyć na pierwszym, przykrywając nadzienie i dokładnie skleić brzegi.
  7. W miseczce roztrzepać żółtko z wodą, następnie za pomocą pędzelka posmarować nim powierzchnię ciasta. Za pomocą ostrego noża wykonać kilka nacięć na powierzchni placka.
  8. Piec 20-25 min (200°C), aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Upieczony, gorący placek oprószyć przygotowaną wcześniej posypką.
  9. Placek nadziewany mozzarellą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry