Placek z cukinią

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
863 kcal /
3611 kJ
Kalorie
35 gBiałko
57 gWęglowodany
55 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • Ciasto: 400
  • g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 90 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Masa: 700
  • g cukinii pokrojonej w 2-3 mm plastry
  • 180 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oleju
  • 200 g serka topionego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 100 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich, suszonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać twaróg, jajka, olej i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, rozwałkować, dopasowując do jej kształtu, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ułożyć na cieście odważone plastry cukinii, tak aby lekko na siebie zachodziły.
  6. Do naczynia miksującego dodać serek topiony, twaróg, śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zioła, wymieszać20 s/obr. 4.
  7. Dodać rozdrobniony ser, wymieszać5 s/obr. 3. Masę serową przełożyć na plastry cukinii, rozprowadzić równomiernie za pomocą kopystki.
  8. Piec 30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na ok. 10 min do ostudzenia. Pokroić na kawałki i podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry