Placki gryczane bez laktozy
58.6 kcal /
245.1 kJKalorie
245.1 kJKalorie
2.1 gBiałko
11.4 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g nasion chia
- 3 łyżki napoju owsianego (patrz wskazówka)
- 150 g mąkigryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
- ¼
- łyżeczki soli
- 20 – 30 g syropu klonowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- olej ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona chia, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do miseczki, dodać 3 łyżki napoju owsianego, odstawić na 20 min.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać namoczone nasiona chia, 230 g napoju owsianego, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, wymieszać15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje placków (Ø 5-6 cm), smażyć z każdej strony 1-2 min (patrz wskazówka). Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki gryczane bez laktozy podawać z wybranymi dodatkami, np. świeżymi owocami.