Placki jaglane

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
478.8 kcal /
2003.2 kJ
Kalorie
18.7 gBiałko
52.9 gWęglowodany
21.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1000 g wody
  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
  • 2 jajka
  • 10 g miodu
  • ananas, świeży (ok. 90g), pokrojony w kostkę, do podania
  • cynamon, mielony do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę, umieścić ją na sitku o drobnych oczkach i opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać olej. Włożyć koszyczek, przełożyć do niego opłukaną kaszę, gotować15 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną kaszę, dodać mąkę, jajka i miód, zmiksować15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 5-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki. Placki jaglane podawać z dodatkiem ananasa, oprószone cynamonem.
Przewijanie do góry