Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
104.9 kcal /
439 kJ
Kalorie
4 gBiałko
10.5 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Konfitura paprykowa: 400
  • g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 3 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 200 g cukru
  • 100 g octu jabłkowego
  • 80 g wody
  • Krem z awokado: 1
  • awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 50 g jogurtugreckiego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • Placki kukurydziane: 2
  • jajka
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
  • 120 g wody
  • 70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
  • 250 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
  • 200 g sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • rukiew wodna, liście do dekoracji
  • roszponka do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Paprykę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać płatki chili, cukier, ocet i wodę, dusić30 min/120°C//obr. . Konfiturę chili przelać do wyparzonego słoika, odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć awokado i śmietanę, dodać sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i szczypiorek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać żółtka, wodę, mąkę z ciecierzycy, skrobię, proszek do pieczenia, paprykę, sól i pieprz, zmiksować15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać kukurydzę i fetę, wymieszać10-15 s/obr. 3. Przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min 30 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Przełożyć do miski z ciastem na placuszki, delikatnie wymieszać kopystką.
  9. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-8 cm, grubość ok. 0,5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika 2-3 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki (łącznie ok. 20 sztuk). Placki kukurydziane podawać z konfiturą paprykową i kremem z awokado, udekorowane rukwią wodną (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry