
Placki po węgiersku z gulaszem
907.3 kcal /
3796 kJKalorie
3796 kJKalorie
44.2 gBiałko
74.8 gWęglowodany
48.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Placki ziemniaczane: 900
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Gulasz: 100
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 20 g smalcu
- 20 g oleju rzepakowego
- 700 – 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki karkówki, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 600 – 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka kminku, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- olej rzepakowy do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki i cebulę, dodać jajka, mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz i sok z cytryny, rozdrobnić45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać paprykę i ogórki kiszone, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać smalec, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać mięso, paprykę słodką i paprykę ostrą, dusić bez założonej miarki kolejne5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, koncentrat bulionu mięsnego, kminek, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować70 min/100°C//obr. 1.
- Na patelni rozgrzać olej, nałożyć 6-7 czubatych łyżek masy ziemniaczanej, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø ok. 20 cm). Placek smażyć z obu stron na średniej mocy palnika tak, aby nabrał złotobrązowego koloru i był chrupiący. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 3 placki. Placki po węgiersku podawać z gulaszem bezpośrednio po przygotowaniu.