Placki po węgiersku z gulaszem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
907.3 kcal /
3796 kJ
Kalorie
44.2 gBiałko
74.8 gWęglowodany
48.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Placki ziemniaczane: 900
  • g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Gulasz: 100
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 20 g smalcu
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 700 – 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki karkówki, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ – 1
  • łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 600 – 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • olej rzepakowy do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki i cebulę, dodać jajka, mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz i sok z cytryny, rozdrobnić45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  3. Dodać paprykę i ogórki kiszone, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać smalec, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać mięso, paprykę słodką i paprykę ostrą, dusić bez założonej miarki kolejne5 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać pomidory, koncentrat bulionu mięsnego, kminek, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować70 min/100°C//obr. 1.
  7. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć 6-7 czubatych łyżek masy ziemniaczanej, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø ok. 20 cm). Placek smażyć z obu stron na średniej mocy palnika tak, aby nabrał złotobrązowego koloru i był chrupiący. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 3 placki. Placki po węgiersku podawać z gulaszem bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry