
Placki ryżowe z musem jabłkowym
150.6 kcal /
630.4 kJKalorie
630.4 kJKalorie
2.6 gBiałko
20.7 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 jajka
- 400 g mleka kokosowego
- 270 – 300 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 80 g ksylitolu
- 500 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- olej kokosowy ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać bez założonej miarki1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, imbir i 50 g ksylitolu, zmiksować30 s/obr. 4. Masę przełożyć do miski, stopniowo dodawać do niej masę z białek, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać sok z cytryny, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 30 g ksylitolu i ½ łyżeczki cynamonu, zmiksować30 s/obr. 6. Przełożyć do miski, odstawić.
- Na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje placków (Ø 6-7 cm), smażyć z każdej strony 1-2 min. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Placki ryżowe podawać na ciepło z musem jabłkowym.