Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
514 kcal /
2152 kJ
Kalorie
15 gBiałko
54 gWęglowodany
25 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dip z nerkowców: 120
  • g orzechów nerkowca niesolonych
  • 100 g wody
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki curry, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobnego pokrojonego
  • Placki: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g cukinii pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 350 g batatów pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 70 g bułki tartej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy nerkowca, zmielić10 s/obr. 10.
  2. Dodać wodę, dodać sok z cytryny, sól, curry i pieprz, wymieszać6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, posypać szczypiorkiem, odstawić do lodówki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, cukinię i bataty, dodać bułkę tartą, skrobię, jajka, sól i pieprz, rozdrobnić20-30 s/obr. 5Przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka).
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 1 czubatą łyżkę masy warzywnej, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placki (Ø 7-8 cm). Placki smażyć z obu stron do momentu, aż będą złotobrązowe, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Placki z batatów i cukinii podawać z dipem z nerkowców bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry