Placki z chleba z sosem czosnkowo-ziołowym
127 kcal /
532 kJKalorie
532 kJKalorie
2.9 gBiałko
8.7 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Placki z chleba: 15
- g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 250 g chleba pszennego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g kiełbasy pokrojonej na kawałki
- 15 g oleju
- 1 jajko
- 190 g mleka
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos czosnkowo-ziołowy: 1
- łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 łyżki koperku, świeżego świeżego, tylko liście
- 2 gałązki szczypiorku drobno posiekanego
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 150 g majonezu
- 140 g jogurtu typugreckiego
- ½
- łyżeczki soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chleb, rozdrobnić20 s/obr. 7, przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i kiełbasę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony wcześniej chleb, jajko, mleko, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 5, przełożyć do miski. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Formować placki (Ø 6 cm) o grubości 1 cm. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 min z każdej strony lub do momentu, aż placki będą złotobrązowe.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać majonez, jogurt, rozmaryn, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4, przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Placki z chleba podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem czosnkowo-ziołowym.