
Placki z purée ziemniaczanego
298.3 kcal /
1247.8 kJKalorie
1247.8 kJKalorie
15.5 gBiałko
31.6 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Purée ziemniaczane (patrz wskazówka): 450
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
- 180 g mleka
- ½
- łyżeczki soli
- 15 g masła
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Placki: 100
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych np. szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki, koperku, posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 60 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- woda do zwilżenia
- kwaśna śmietana do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać sól i mleko, gotować35 min/95°C//obr. 1.
- Dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać30 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Purée przełożyć do innego naczynia. Odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz. (lub do lodówki na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać purée ziemniaczane, podzielone na kawałki, jajko, zioła, mąkę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
- Na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta zwilżoną wodą łyżką i nakładać je na patelnię, zgarniając masę drugą łyżką. Formować niewielkie, okrągłe placki (Ø ok. 10 cm). Placki smażyć partiami 3-4 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru, ostrożnie przewracając je na drugą stronę za pomocą łopatki (patrz wskazówka). Usmażone placki odsączać z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Placki z purée ziemniaczanego podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem kwaśnej śmietany i świeżych ziół do dekoracji.