Placki z purée ziemniaczanego

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
298.3 kcal /
1247.8 kJ
Kalorie
15.5 gBiałko
31.6 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Purée ziemniaczane (patrz wskazówka): 450
  • g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 180 g mleka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 15 g masła
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • Placki: 100
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych np. szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki, koperku, posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 60 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej do smażenia
  • woda do zwilżenia
  • kwaśna śmietana do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać sól i mleko, gotować35 min/95°C//obr. 1.
  2. Dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać30 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Purée przełożyć do innego naczynia. Odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz. (lub do lodówki na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  4. Dodać purée ziemniaczane, podzielone na kawałki, jajko, zioła, mąkę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  5. Na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta zwilżoną wodą łyżką i nakładać je na patelnię, zgarniając masę drugą łyżką. Formować niewielkie, okrągłe placki (Ø ok. 10 cm). Placki smażyć partiami 3-4 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru, ostrożnie przewracając je na drugą stronę za pomocą łopatki (patrz wskazówka). Usmażone placki odsączać z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Placki z purée ziemniaczanego podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem kwaśnej śmietany i świeżych ziół do dekoracji.
Przewijanie do góry