Placki z serka wiejskiego z sosem owocowym
370.7 kcal /
1550.8 kJKalorie
1550.8 kJKalorie
14.5 gBiałko
52.6 gWęglowodany
12.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 85 g płatków owsianych błyskawicznych górskich
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 35 g miodu
- 20 g masła miękkiego
- 20 g masła klarowanego (ghee) plus dodatkowa ilość do smażenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 250 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 30 – 50 g erytrytolu (patrz wskazówka)
- 30 – 50 g ksylitolu
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 banan pokrojony w plastry, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić30 s/obr. 10. Zmielone płatki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek wiejski, jajka, miód, masło, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na ok. 5 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać erytrytol i sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać10 min/70°C/obr. 2. W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość masła na średniej mocy palnika. Łyżką nakładać porcje ciasta, tworząc niewielkie placki (Ø 8 cm). Smażyć ok. 2 min z każdej strony. Sos z owoców jagodowych przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Placki z serka wiejskiego podawać z plastrami banana, polane sosem owocowym.