Placki z serkiem
812 kcal /
3400 kJKalorie
3400 kJKalorie
47.5 gBiałko
82.7 gWęglowodany
35 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g migdałów, w płatkach
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 2 jajka
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- 100 g mleka
- 100 g mąki pszennej
- 30 g brązowego cukru
- olej kokosowy do smażenia
- 200 g serka homogenizowanego, waniliowego do podania
- owoce leśne, mieszane, świeże (np. jeżyny, jagody, maliny itp.), ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać migdały, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać2 min/obr. 3.5. Pianę z białek przełożyć do dużej miski, odstawić.Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać serek kremowy i mleko, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione migdały, mąkę, brązowy cukier i proszek do pieczenia, zmiksować15 s/obr. 6. Ciasto przelać do miski, w której znajduje się piana z białek, całość delikatnie wymieszać za pomocą kopystki.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki kłaść na gorący olej porcje ciasta, tworząc okrągłe placki (Ø 6 cm). Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z serkiem waniliowym i owocami leśnymi.