Placki z zielonym groszkiem i twarogiem (dla dzieci)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
93.6 kcal /
392.4 kJ
Kalorie
3.6 gBiałko
9.4 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g wody
  • 150 g zielonegogroszku, świeżego
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 30 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g twarogu, tłustego
  • 30 g mleka
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • olej ilość do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać groszek, gotować4 min/100°C/obr. . Ostrożnie przecedzić przez koszyczek. Ugotowany groszek przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać 70 g ugotowanego groszku, jajko, mąkę, twaróg, mleko i sodę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać pozostałe 80 g ugotowanego groszku, wymieszać5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta tworząc placki (ok. Ø 4 cm). Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Placki z zielonym groszkiem i twarogiem podawać z dodatkiem wybranych świeżych owoców.
Przewijanie do góry