
Placki ze szpinakiem (dla dzieci)
139.7 kcal /
584.7 kJKalorie
584.7 kJKalorie
4.6 gBiałko
15.7 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wody
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- olej ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego szpinak, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowany szpinak, rozdrobnić4 s/obr. 4.
- Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na ok. 10 min. W tym czasie na patelni rozgrzać olej.
- Nabierać łyżką porcje masy i smażyć placki (ok. Ø 5 cm) ok. 3-5 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Placki ze szpinakiem podawać z dodatkiem wybranego sosu lub jogurtu naturalnego.