
Placki ziemniaczane
519.3 kcal /
2174.1 kJKalorie
2174.1 kJKalorie
8.8 gBiałko
54.2 gWęglowodany
31.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 750 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 70 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do masy (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz, rozdrobnić20-30 s/obr. 5.
- Sprawdzić konsystencję, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać więcej mąki, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø 8-10 cm). Placki smażyć z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placki ziemniaczane podawać bezpośrednio po przygotowaniu.