
Placki ziemniaczane po zbójnicku
566.5 kcal /
2370.3 kJKalorie
2370.3 kJKalorie
30 gBiałko
64.3 gWęglowodany
21.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g wędzonego sera żółtego typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
- Gulasz: 250
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g smalcu
- 20 g oleju rzepakowego
- 500 – 600 g wołowinygulaszowej pokrojonej w 3 cm kostkę
- 350 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 owoców jałowca rozgniecionych
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 – 120 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka pudru zgrzybów (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- Placki ziemniaczane: 1200
- g ziemniaków pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 120 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 120 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 120 g płatków jaglanych błyskawicznych
- 3 jajka
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 – 2 ½
- łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać smalec, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wołowinę, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać 250 g wody, koncentrat bulionu mięsnego, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, gotować40 min/100°C//obr. .
- Dodać paprykę, pieczarki i boczek, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do kubka mąkę i pozostałe 100 g wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i mąki, puder grzybowy, paprykę ostrą, rozmaryn, pieprz i sól, gotować10 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek, dodać płatki owsiane, jajka, majeranek, pieprz i sól, rozdrobnić45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Nałożyć 4-5 czubatych łyżek masy ziemniaczanej, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø ok. 20 cm). Placek smażyć z obu stron na średniej mocy palnika tak, aby nabrał złotobrązowego koloru i był chrupiący. Usmażony placek odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 5 placków. Placki ziemniaczane po zbójnicku podawać bezpośrednio po przygotowaniu z gulaszem, posypane rozdrobnionym oscypkiem i udekorowane natką pietruszki.