
Placki ziemniaczane z burakiem i natką pietruszki
243.6 kcal /
1019.2 kJKalorie
1019.2 kJKalorie
11.1 gBiałko
38.9 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 60 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 jajko
- 15 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, buraki i natkę pietruszki, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nakładać po 1 czubatej łyżce masy, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placki (Ø 8-10 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placki ziemniaczane z burakiem i natką pietruszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.