Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe
262 kcal /
1101 kJKalorie
1101 kJKalorie
15 gBiałko
41 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 300 g pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 2 szczypty kminku, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g wody
- oliwa z oliwek do smażenia placuszków
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć tymianek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, mąkę z ciecierzycy, imbir, kminek, kmin rzymski, sól, pieprz i wodę, wymieszać18 s/obr. 5. W razie potrzeby przemieszać kopystką.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto, tworząc placuszki (ok. Ø 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć 3-4 min z każdej strony. Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, za każdym razem dodając na patelnię niewielką ilość oliwy. Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.